Adwokatowa Babka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 2.25 szklanki
  • olej - 15 łyżek
  • advocat - 10 łyżek
  • posiekane migdały - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • cukier - 2 szklanki
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier waniliowy - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz 2 łyżki wody gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
  2. Następnie przestudzoną masę mieszamy z żółtkami, pół szklanki odlewamy, a resztę starannie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianą z białek.
  3. Wykładamy ciasto do natłuszczonej formy.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni) i pieczemy.