AGRESTOWNIK DOSKONAŁY
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • agrest - 0.5 kilogramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • mąka tortowa - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 opakowanie
  • kakao rozpuszczalne - 1 dekagram
  • glukoza/cukier puder - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Obrany i umyty agrest zanurzyć na kilka minut we wrzątku, po czym ostudzić i odsączyć na sicie.
  2. Wyłożyć agrest płaską warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce "mazurkowej".
  3. Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym do białości, po czym dodawać kolejno jogurt, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  4. Jeśli jaja, które użyliśmy są małe, mąki należy użyć troszkę mniej, jeśli duże, to więcej.
  5. Na końcu dodać stopione dwie łyżki Kasi i wymieszać jeszcze raz delikatnie.
  6. Wylać ciasto na agrest i upiec w temperaturze około 160 stopni, aż ładnie się zarumieni, a patyczek poddany próbie będzie suchy.
  7. Po wyjęciu i przestudzeniu przewrócić, delikatnie zdjąć papier.
  8. Oprószyć cynamonem, kakao rozpuszczalnym i glukozą lub cukrem pudrem.