AGRESTOWNIK DOSKONAŁY

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
agrest0.5 kilogramów
jajko4 sztuki
cukier1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia2 łyżki
jogurt naturalny2 łyżki
mąka tortowa1.5 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cynamon1 opakowanie
kakao rozpuszczalne1 dekagram
glukoza/cukier puder1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Obrany i umyty agrest zanurzyć na kilka minut we wrzątku, po czym ostudzić i odsączyć na sicie.
Krok 2
Wyłożyć agrest płaską warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce "mazurkowej".
Krok 3
Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym do białości, po czym dodawać kolejno jogurt, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Krok 4
Jeśli jaja, które użyliśmy są małe, mąki należy użyć troszkę mniej, jeśli duże, to więcej.
Krok 5
Na końcu dodać stopione dwie łyżki Kasi i wymieszać jeszcze raz delikatnie.
Krok 6
Wylać ciasto na agrest i upiec w temperaturze około 160 stopni, aż ładnie się zarumieni, a patyczek poddany próbie będzie suchy.
Krok 7
Po wyjęciu i przestudzeniu przewrócić, delikatnie zdjąć papier.
Krok 8
Oprószyć cynamonem, kakao rozpuszczalnym i glukozą lub cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl