Ajwar
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażan - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 100 mililitrów
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebula - 3 sztuki
  • czosnek - 1 sztuka
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • brązowy cukier - 1 szczypta
  • sok z 1 cytryny
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • kapary - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana cukinie paprykę, cebule, ostrą paprykę i czosnek zawiń w folię aluminiowa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 60 minut. Niektóre warzywa upieką się szybciej tak jak czosnek papryka lub chili – musisz je wyjąć już po 30 minutach.
  2. Upieczone warzywa posiekaj drobno nożem, połącz z kaparami, ketchupem Hellmann's, dopraw do smaku brązowym cukrem, Delikatem Knorr, sokiem z cytryny, bazylią i natką pietruszki.