Przygotowanie |
Krok 1 |
Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1,5 litra wrzącej wody. |
Krok 2 |
Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową. |
Krok 3 |
Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez około 3 minuty. Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez około 20 minut. |
Krok 4 |
Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są miękkie). |
Krok 5 |
Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). |
Krok 6 |
Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na wierzchu.
|