Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą

18


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr2 sztuki
mrożony bób400 gramów
woda-wrzątek1.5 litrów
sałata1 sztuka
szparagi200 gramów
śmietanka20 mililitrów
gałka muszkatołowa1 szczypta
masło40 gramów
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1,5 litra wrzącej wody.
Krok 2
Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową.
Krok 3
Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez około 3 minuty. Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez około 20 minut.
Krok 4
Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są miękkie).
Krok 5
Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Krok 6
Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na wierzchu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl