Aksamitny krem serowo-brokułowy
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oliwa - 2 łyżki
  • brokuł różyczki - 500 gramów
  • mleko - 500 mililitrów
  • mąka - 1 szklanka
  • ser topiony - 300 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierany i szatkujemy. Szklimy ją na oliwie z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
  2. Po kilku minutach dodajemy brokuły (mogą być mrożone) i zalewamy bulionem.
  3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
  4. Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do zupy.
  5. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut regularnie mieszając.
  6. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę.
  7. Mieszamy zupę do rozpuszczenia sera.
  8. 2/3 zupy miksujemy blenderem, aż stanie się gładka. Dodajemy pozostałą 1/3 i mieszamy.
  9. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!