Alleluja!
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 175 °C

Składniki:

    ciasto
  • masa marcepanowa - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka - 4 łyżki
  • dżem jabłkowy - 3 opakowania
  • dekoracja
  • kiwi - 5 sztuk
  • wiśnie kandyzowane - 1 unit
  • posypka kolorowa - 1 unit
  • lukier - 1 opakowanie
  • barwnik spożywczy czerwony - 1 opakowanie
  • barwnik spożywczy żółty - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • kostka pomarańczowa - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Dekoracja: dekorujemy wedle uznania. Lukier (pół szkl. cukru pudru zmieszać z małą ilością wody - im mniej wody tym lukier gęstszy), kolorowy lukier uzyskuje się dodając barwnik spożywczy w wybranym kolorze.
  2. Gdy ciasto ostygnie, posmaruj dżemem o smaku wedle uznania. Ja użyłam dżemu jabłkowego z domowej spiżarki (ok. 3 kg jabłek obrać i pokroić w drobną kostkę, smażyć aż do miękkości, dodać odrobinę wody i zagotować, pod koniec gotowania dodać żelfiks, gorący dżem przenieść do słoiczków).
  3. Rozsmaruj masę na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej KASIĄ i posypaną bułką tartą. Piec przez ok 15 min. w temp 175 stopni.
  4. Ucierając, dodawaj stopniowo kawałki marcepanu oraz jajka. Gdy masa będzie już puszysta, wymieszaj ją z mąką.
  5. Przygotowanie ciasta: Marcepan pokrój na małe kawałki. Miękką KASIĘ ucieraj, aż jej konsystencja stanie się delikatna.
  6. Przygotować masę marcepanową: 25 dag płatków migdałowych zmielić przez maszynkę, dodać 1-1,5 szkl. cukru pudru i odrobinę wody (można dodać odrobinę np. rumu), zagnieść. Taką masę najlepiej zużyć od razu.