Aloo gobi
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • papryczki chili - 2 sztuki
  • ziemniaki - 0.5 kilogramów
  • cebula - 1 sztuka
  • woda - 0.5 litrów
  • świeży imbir - 3 cm kawałek - 1 sztuka
  • świeża bazylia - 0.5 szklanek
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 1 łyżka
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w plastry, posiekaj chili i zetrzyj imbir, a bazylię porwij na małe kawałki. Podziel kalafiora i pokrój ziemniaki w kostkę.
  2. Usmaż na oliwie cebulę z chili, imbirem, bazylią, gorczycą, kurkumą i kminem.
  3. Po około 8 minutach dodaj ziemniaki, wiórki kokosowe i kalafior. Wszystko podsmaż i dolej pół litra wody. Dopraw potrawę przyprawą Knorr.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem, aż warzywa trechę zmiękną.
  5. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200°C. Piecz przez 20 minut. Podawaj z ryżem i ćwiartką cytryny do wyciśnięcia.