Aloo kofta

Składniki:

  • ziemniaki - 0.5 sztuk
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • mąka - 3 łyżki
  • imbir - 1 łyżeczka
  • świeża kolendra
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • sos:
  • kalafior - 100 gramów
  • chilli - 1 łyżeczka
  • mielony kumin - 1 łyżeczka
  • garam masala
  • ghee - 1 łyżka
  • pomidorki z puszki - 1 kilogram
  • kulki: - 5 sztuk
  • jogurt mały - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos. Do gorącego ghee dodaj imbir i chili. Chwilę smaż, dodaj resztę przypraw.
  2. Zamieszaj i dodaj pomidory, duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, by powstał gęsty sos.
  3. Przetrzyj przez sitko, wymieszaj z jogurtem.
  4. Ziemniaki i kalafiora podgotuj na półtwardo. Zetrzyj warzywa na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj z resztą składników, wyrabiaj dwie minuty.
  5. Z masy formuj kulki, smaż je w gorącym oleju. Podawaj z ciepłym sosem.