Aloo kofta

0


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki0.5 sztuk
olej
pieprz
sól
mąka3 łyżki
imbir1 łyżeczka
świeża kolendra
kurkuma1 łyżeczka
sos:
kalafior100 gramów
chilli1 łyżeczka
mielony kumin1 łyżeczka
garam masala
ghee 1 łyżka
pomidorki z puszki1 kilogram
kulki:5 sztuk
jogurt mały1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj sos. Do gorącego ghee dodaj imbir i chili. Chwilę smaż, dodaj resztę przypraw.
Krok 2
Zamieszaj i dodaj pomidory, duś na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, by powstał gęsty sos.
Krok 3
Przetrzyj przez sitko, wymieszaj z jogurtem.
Krok 4
Ziemniaki i kalafiora podgotuj na półtwardo. Zetrzyj warzywa na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj z resztą składników, wyrabiaj dwie minuty.
Krok 5
Z masy formuj kulki, smaż je w gorącym oleju. Podawaj z ciepłym sosem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl