Alu kofta - kulki warzywne w sosie

Składniki:

  • kalafior - 0.5 sztuk
  • ziemniaki - 5 sztuk
  • mąka z ciecierzycy - 100 gramów
  • garam masala - 1 szczypta
  • olej - 300 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • sos:
  • pomidory z puszki - 1 kilogram
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • jogurt naturalny - 150 gramów
  • imbir - 2 unit
  • kmin rzymski mielony - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • chilli - 1 szczypta
  • masło ghee - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Aby zrobić sos, podsmaż na rozgrzanym ghee posiekany imbir i chili, po czym dodaj resztę przypraw i smaż cały czas mieszając.
  2. Wrzuć pomidory, dopraw przyprawą Knorr Delikat i duś, aż się zrobią jednolitą masą.Sos przetrzyj przez sitko i wymieszaj z jogurtem.
  3. Ziemniaki i kalafiora gotuj chwilę, aby były półtwarde.
  4. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj dobrze z resztą składników i dość gęste ciasto.
  5. Z masy uformuj kulki i smaż je w głębokim gorącym oleju. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem.