Alzacki placek z cebulą

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • cebula - 1.5 kilogramów
  • por - 1 sztuka
  • drożdże - 40 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • mąka - 350 gramów
  • gęsta śmietana - 30 mililitrów
  • jajka - 5 sztuk
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Kminek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, a pora w paseczki. Wlej do rondla odrobinę oleju i podsmaż obydwa składniki, pilnując aby się nie przypaliły. Oprósz kminkiem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Mleko podgrzej, ale nie gotuj. Nie powinno być za gorące, tak aby spokojnie sprawdzić temperaturę palcem bez ryzyka oparzenia. Rozpuść drożdże, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły „pracować”.
  4. Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek i rozgnieć, dopraw do smaku. Dodaj do ciasta, wyrób dokładnie na gładkie ciasto, najlepiej robotem kuchennym i odstaw jeszcze na 20 minut.
  5. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką, ale nie za dużo, aby nie było zbyt twarde i przełóż do formy obklejając wysoko boki. Podpiecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Do środka wsadź farsz cebulowy. Surowe jajka rozbij i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw obficie przyprawami i polej przygotowaną zapiekankę. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Alzacki placek cebulowy podawaj na gorąco.