Alzacki placek z cebulą

1


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
ziemniaki500 gramów
cebula1.5 kilogramów
por1 sztuka
drożdże40 gramów
mleko50 mililitrów
mąka350 gramów
gęsta śmietana30 mililitrów
jajka5 sztuk
gałka muszkatołowa1 szczypta
kminek1 szczypta
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
olej2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.
Krok 2
W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, a pora w paseczki. Wlej do rondla odrobinę oleju i podsmaż obydwa składniki, pilnując aby się nie przypaliły. Oprósz kminkiem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Mleko podgrzej, ale nie gotuj. Nie powinno być za gorące, tak aby spokojnie sprawdzić temperaturę palcem bez ryzyka oparzenia. Rozpuść drożdże, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły „pracować”.
Krok 4
Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek i rozgnieć, dopraw do smaku. Dodaj do ciasta, wyrób dokładnie na gładkie ciasto, najlepiej robotem kuchennym i odstaw jeszcze na 20 minut.
Krok 5
Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką, ale nie za dużo, aby nie było zbyt twarde i przełóż do formy obklejając wysoko boki. Podpiecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
Do środka wsadź farsz cebulowy. Surowe jajka rozbij i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw obficie przyprawami i polej przygotowaną zapiekankę. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Alzacki placek cebulowy podawaj na gorąco.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl