Amazonka

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
żółtko8 sztuk
jajko2 sztuki
cukier8 łyżek
mąka8 łyżek
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia1 unit
Krem:
białko 8 sztuk
mąka8 łyżek
cukier1 szklanka
mak0.5 szklanek
proszku do pieczenia1 łyżeczka
Kostka do pieczenia Kasia1 unit
Wierzch:
Śmietana 30%3 szklanki
galaretka o różnych kolorach4 opakowania
borówki amerykańskie1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: Żółtka i jajka ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać powoli cukier, następnie ciasto stopniowo wymieszać lekko łyżką z mąką i proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C w wysmarowanej margaryną Kasia formie.
Krok 2
Środek: Ubić białka na sztywno. Dodać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie powoli wymieszać ciasto z mąką i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu stopniowo wsypać do ciasta mak. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C w wysmarowanej margaryną Kasia formie.
Krok 3
Masa: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Dodać 1 szklankę śmietanki kremówki 30%. Ubić śmietanę na sztywno. Na puszystą masę dodawać stopniowo skrzepniętą lekko galaretkę. W ten sposób należy zrobić masy śmietankowe w 3 różnych kolorach.
Krok 4
Biszkopt przekroić na dwie części. Jedną część biszkoptu posmarować jednym kolorem masy, przełożyć środkiem, środek posmarować drugim kolorem masy, położyć drugą część biszkoptu, biszkopt posmarować trzecim kolorem masy.
Krok 5
Na masie ułożyć borówki amerykańskie i zalać galaretką. Galaretkę na górę placka rozpuścić w ½ litra gorącej wody i ostudzić.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl