Ambasador
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180-190 °C

Składniki:

  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • kisiel cytrynowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • żółtko - 7 sztuk
  • mleko - 3 szklanki
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • kakao - 3 łyżki
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • rodzynki - 10 gramów
  • orzechy - 10 dekagramów
  • brzoskwinie z puszki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy z cukrem na parze.
  2. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i mieszamy widelcem z masą jajeczną.
  3. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.
  4. Pieczemy około 40 min. w temperaturze 180-190°C.
  5. Masa: 2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem.
  6. Rozmącamy żółtka, rozprowadzamy z pozostałym zimnym mlekiem i mieszamy z budyniem.
  7. Wlewamy gotujące się mleko cienką strużką, cały czas mieszając.
  8. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  9. Kasię ucieramy na puch i wciąż ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
  10. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i mieszamy.
  11. Do drugiej części masy wykładamy pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy.
  12. Nasączamy biszkopt sokiem z brzoskwiń.
  13. Równą warstwą smarujemy najpierw ciemny krem, a potem jasny.
  14. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto.
  15. Wstawiamy do lodówki na 8 godzin.