American cheesecake
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 80 minut
  • kąpiel wodna °C
  • tortownica o średnicy 26 cm

Składniki:

    spód
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • posiekane migdały - 250 gramów
  • mąka - 0.5 szklanek
  • masa
  • twaróg sernikowy - 1 kilogram
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • jajko - 6 sztuk
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • śmietanka 30% - 0.5 szklanek
  • cytryna - 1 sztuka
  • polewa
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • biała czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownicę posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
  2. Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
  3. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150 st.C. Wystudź.
  5. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
  6. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).