Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso wołowe z udźca - 500 gramów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • Sos Hellmann's Steak - 4 łyżki
  • boczek wędzony - 8 plastrów
  • bułki do hamburgerów - 4 sztuki
  • pieczarki pokrojone w plastry - 10 sztuk
  • cebula biała pokrojona w piórka - 1 sztuka
  • rukola, garstka - 2 sztuki
  • jajka - 4 sztuki
  • majonez - 4 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wyrób mięsną masę. Uformuj cztery, jednakowej wielkości burgery.
  2. Pieczarki przesmaż wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie, dopraw solą i pieprzem.
  3. Burgery ułóż na rozgrzanym grillu i smaż 8-10 minut przewracając co jakiś czas. Podczas grillowania smaruj je sosem Hellmann’s Steak. Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki przekrój na połówki, opiecz na grillu i posmaruj majonezem.
  4. W tym samym czasie rozgrzej olej na patelni i usmaż 4 jajka sadzone.
  5. Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem oraz rukolą, nałóż następnie boczek, pieczarki oraz sadzone jajka. Wierzch hamburgerów przykryj pozostałą bułką. Gotowe burgery zepnij długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami i sałatką coleslaw.