Amerykańskie naleśniki (pancakes)
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jaja - 2 sztuki
  • roztopione masło - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • syrop klonowy - 150 mililitrów
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.5 łyżeczek
  • olej - 80 mililitrów
  • masło do smażenia - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Jaja, mąkę, roztopione masło, proszek do pieczenia, cukier i mleko wymieszaj dokładnie odstaw na kilkanaście minut.
  2. Następnie na patelni rozgrzej odpowiednią porcję oleju z masłem i smaż małe, okrągłe placuszki o średnicy 10 centymetrów.
  3. Przewracaj placki na drugą stronę tak, aby były złoto- brązowe. Możesz przykryć patelnię i smażyć powoli przez 10 minut.
  4. Gotowe placki podawaj posypane cynamonem i polane syropem klonowym. Możesz również użyć ulubionych dodatków.