Amerykańskie naleśniki (pancakes)

80


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
mleko1 szklanka
mąka pszenna2 szklanki
jaja2 sztuki
roztopione masło100 gramów
proszek do pieczenia3 łyżeczki
cukier3 łyżki
syrop klonowy150 mililitrów
cynamon0.5 łyżeczek
olej80 mililitrów
masło do smażenia100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Do miski lub garnka wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj roztopione masło, proszek do pieczenia, cukier oraz mleko. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem tak, by ciasto było gładkie i nie zawierało żadnych grudek.
Krok 2
Na patelnię wlej odrobinę oleju i dodaj masło. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładaj trochę ciasta i formuj okrągłe, płaskie placuszki o średnicy około 10 cm.
Krok 3
Przewracaj placki na drugą stronę, i obsmażaj tak długo, aż nabiorą złocistej barwy. Możesz również przykryć patelnię i smażyć powoli przez około 10 minut.
Krok 4
Gotowe placki najpierw wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie układaj na talerzu. Amerykańskie pancekes podawaj posypane mielonym cynamonem i polane syropem klonowym. Możesz również użyć innych ulubionych dodatków, jak jogurt, serek homogenizowany czy mus owocowy.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl