Przygotowanie |
Krok 1 |
Do miski lub garnka wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj roztopione masło, proszek do pieczenia, cukier oraz mleko. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem tak, by ciasto było gładkie i nie zawierało żadnych grudek. |
Krok 2 |
Na patelnię wlej odrobinę oleju i dodaj masło. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładaj trochę ciasta i formuj okrągłe, płaskie placuszki o średnicy około 10 cm. |
Krok 3 |
Przewracaj placki na drugą stronę, i obsmażaj tak długo, aż nabiorą złocistej barwy. Możesz również przykryć patelnię i smażyć powoli przez około 10 minut. |
Krok 4 |
Gotowe placki najpierw wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny, żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie układaj na talerzu. Amerykańskie pancekes podawaj posypane mielonym cynamonem i polane syropem klonowym. Możesz również użyć innych ulubionych dodatków, jak jogurt, serek homogenizowany czy mus owocowy. |