Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • rostbef - 400 gramów
  • krewetki - 12 sztuk
  • Sos Hellmann's Steak - 6 łyżek
  • Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem - 2 łyżki
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę oraz połowę natki. Mięso zanurz w marynacie.
  2. Krewetki obierz z łupiny pozostawiając jednak dekoracyjny ogonek. Natnij wzdłuż grzbietu i oczyść je z jelita. W miseczce wymieszaj sos czosnkowy z pozostałą natką oraz skórką z cytryny. W przygotowanym sosie zamocz krewetki.
  3. Na drewniane patyki nabijaj na przemian kawałki rostbefu oraz krewetki.
  4. Przygotowane szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż ok. 10 minut przewracając co chwilę. Gotowe podawaj z sosem Hellmann’s Steak, chrupiącą sałatą z ziołowym dressingiem i grillowaną grzanką.