Amerykańskie żeberka BBQ

29


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
żeberka wieprzowe1.5 kilogramów
Rosół wołowy Knorr2 sztuki
cebula2 sztuki
Ketchup Hellmann's Pikantny200 mililitrów
miód2 łyżki
kolendra mielona1 łyżka
cynamon1 łyżeczka
gałka muszkatołowa1 łyżeczka
imbir suszony1 łyżeczka
czosnek posiekany, ząbek1 sztuka
cukier brązowy2 łyżeczki
pieprz cayenne1 łyżeczka
margaryna1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Żeberka umyj i podziel na mniejsze porcje – po 2-3 kostki. Przygotuj aromatyczny bulion zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.
Krok 2
Porcje żeberek ugotuj w przygotowanym bulionie do miękkości. Następnie odcedź i wystudź.
Krok 3
Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie, dodaj czosnek. Następnie wsyp cukier i skarmelizuj go.
Krok 4
Następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem. Po tym czasie dodaj ketchup oraz miód i gotuj całość na małym ogniu 15 minut. Jeśli marynata będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wywaru z gotowania.
Krok 5
Wystudzone żeberka zamocz w marynacie i pozostaw w niej na całą noc. Piecz na rozgrzanym grillu uważając, aby nie przypalić żeberek.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl