Amerykańskie żeberka BBQ
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1.5 kilogramów
  • Rosół wołowy Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 200 mililitrów
  • miód - 2 łyżki
  • kolendra mielona - 1 łyżka
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 łyżeczka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • czosnek posiekany, ząbek - 1 sztuka
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • pieprz cayenne - 1 łyżeczka
  • margaryna - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj i podziel na mniejsze porcje – po 2-3 kostki. Przygotuj aromatyczny bulion zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.
  2. Porcje żeberek ugotuj w przygotowanym bulionie do miękkości. Następnie odcedź i wystudź.
  3. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie, dodaj czosnek. Następnie wsyp cukier i skarmelizuj go.
  4. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem. Po tym czasie dodaj ketchup oraz miód i gotuj całość na małym ogniu 15 minut. Jeśli marynata będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wywaru z gotowania.
  5. Wystudzone żeberka zamocz w marynacie i pozostaw w niej na całą noc. Piecz na rozgrzanym grillu uważając, aby nie przypalić żeberek.