Amur pieczony w folii

Składniki:

  • cebula - 100 gramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 150 gramów
  • tymianek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • amur - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczonego i wypatroszonego amura umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości i pokrój ukośnie na porcje.
  2. Posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
  3. Cebulę i pieczarki oczyść, opłucz i pokrój w paseczki.
  4. Natkę posiekaj i dodaj do pieczarek, wymieszaj.
  5. Folię aluminiową wysmaruj tłuszczem, a następnie ułóż na niej rybę. Przełóż ją pieczarkami i cebulą. Zawiń starannie.
  6. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu.