Amur po litewsku

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • mleko - 250 mililitrów
  • ser żółty - 80 gramów
  • mąka - 20 gramów
  • masło - 30 gramów
  • migdały - 40 gramów
  • ketchup - 80 gramów
  • kawior - 40 gramów
  • amur - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczonego i wypatroszonego amura umyj, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości i pokrój ukośnie na porcje.
  2. Posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
  3. Posyp przyprawami, tłuszczem i upiecz w piekarniku.
  4. Migdały sparz, obierz ze skórki i zetrzyj.
  5. Rozgrzej tłuszcz, wymieszaj z mąką i zasmaż.
  6. Powoli wlewaj zimne mleko. Zagotuj, a następnie połącz z kawiorem i migdałami. Dopraw.
  7. Sosem zalej rybę. Posyp tartym serem i zapiecz.