Ananasek
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 160  °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • olej - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 dekagramów
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • żółtko - 4 sztuki
  • ananas - 1 puszka
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • galaretki ananasowe - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku.
  2. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać olej. Upiec biszkopt.
  3. Budyń rozrobić w 1/2 szkl. wody. Ugotować go na soku z ananasów. Powinna być szkl. soku (można resztę uzupełnić, dolewając wodę). Z tego soku ugotować budyń (będzie wyglądał jak kisiel) i wystudzić.
  4. Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, dodać wystudzony budyń.
  5. Do masy dodać połowę ananasów pokrojonych w małe kawałki.
  6. Biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru, na to wyłożyć masę i ułożyć resztę krążków ananasów pokrojonych w ćwiartki. Zalać tężejącą galaretką. Smacznego!