Ananasowe ciasteczka (wegańskie-bez laktozy, bez jajek)
  • 25 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 12 minut
  •  °C

Składniki:

  • mąka orkiszowa - 250 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • Kasia bez laktozy - 125 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • cytryna - 1 sztuka
  • mleko sojowe - 2 łyżki
  • cukier puder - 120 gramów
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • kandyzowany ananas - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. (2 łyżki soku zostaw na lukier.) W misce wymieszaj mikserem: mąkę, sodę, sól, cukier, posiekaną Kasię, mleko sojowe, sok i skórkę z cytryny.
  2. Otrzymane ciasto zagnieć, a następnie podziel na 24 części. Z każdej części zrób kuleczkę i spłaszcz ją lekko w dłoniach. Ułóż, zachowując spore odstępy, na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na ciasteczkach, lekko wciskając. Blaszkę z ciastkami włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz około 12 minut.
  4. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier i udekoruj nim upieczone ciasteczka. Odstaw do zastygnięcia.