Ananasowo- orzeszkowy kurczak
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka podwójna - 1 sztuka
  • por połowa białej części - 1 sztuka
  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • plastry ananasa z syropu - 6 sztuk
  • mleko kokosowe - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • papryka - 1 szczypta
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki. Posolić i posypać papryką.
  2. W woku rozgrzać olej. Wrzucić mięso i obsmażyć na rumiano. Dorzucić pokrojonego w pół plasterki pora. Smażyć dalej mieszając przez 2 minuty. Ananas pokroić w kostkę i dorzucić do kurczaka .Podlać syropem od ananasa i mlekiem kokosowym . Zagotować. Dodać fix i dobrze wymieszać. Ogrzewać kilka minut aż zgęstnieje. Doprawić białym pieprzem mielonym.
  3. Podawać z ryżem gotowanym na bulionie posypane natka kolendry lub pietruszki.