Andrzejkowa szarlotka

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mąka pszenna3 szklanki
jajka5 sztuk
cukier puder0.5 szklanek
cukier1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kisiel malinowy2 łyżeczki
jablka0.5 kilogramów
kakao1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem.
Krok 2
Dodajemy żółtka, pokrojoną w kostkę Kasię i cukier puder.
Krok 3
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Jedną odkładamy. Do drugiej wsypujemy kakao i wyrabiamy, wkładamy z trzecim kawałkiem ciasta na godzinę do zamrażarki.
Krok 4
Białka ubijamy, dodajemy cukier zwykły i kisiel.
Krok 5
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki i kroimy w plasterki.
Krok 6
Odłożone ciasto rozwałkować i i wyłożyć na natłuszczoną formę.
Krok 7
Układamy jabłka.
Krok 8
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ciemne ścieramy na tarce o dużych oczkach na jabłka.
Krok 9
Przykrywamy pianą z kisielem, na wierzch ścieramy ciasto jasne. Pieczemy.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl