Andrzejkowa szarlotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kisiel malinowy - 2 łyżeczki
  • jablka - 0.5 kilogramów
  • kakao - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem.
  2. Dodajemy żółtka, pokrojoną w kostkę Kasię i cukier puder.
  3. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Jedną odkładamy. Do drugiej wsypujemy kakao i wyrabiamy, wkładamy z trzecim kawałkiem ciasta na godzinę do zamrażarki.
  4. Białka ubijamy, dodajemy cukier zwykły i kisiel.
  5. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki i kroimy w plasterki.
  6. Odłożone ciasto rozwałkować i i wyłożyć na natłuszczoną formę.
  7. Układamy jabłka.
  8. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ciemne ścieramy na tarce o dużych oczkach na jabłka.
  9. Przykrywamy pianą z kisielem, na wierzch ścieramy ciasto jasne. Pieczemy.