Angielska zapiekanka mięsna
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wołowe - 400 gramów
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 400 mililitrów
  • dynia - 250 gramów
  • marchew - 2 sztuki
  • cebula dymka - 2 sztuki
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • ziemniaki - 300 gramów
  • ser cheddar - 120 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki wraz z dynią w jednym garnku na puree. Gdy będą miękkie, odcedź je dobrze, odparuj, dodaj mleko, masło, szczyptę soli i zrób klasyczne puree.
  2. Cebulę dymkę oraz chili posiekaj. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę.
  3. Usmaż warzywa oraz mięso na patelni, aż zrobią się rumiane.
  4. Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość gotuj ok. 10 minut, aż powstanie gęsty, mięsny sos.
  5. Wlej sos na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch zakryj szczelnie ciepłym puree.
  6. Posyp jeszcze startym serem i piecz, aż zbrązowieje w 180 °C przez ok. 20 minut.