Angielski pudding :)
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • daktyle - 200 gramów
  • herbata - 250 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 140 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.75 łyżeczek
  • soda - 0.75 łyżeczek
  • ekstraktu z wanilii - 1 łyżeczka
  • przyprawa do ciast i deserów - 1 łyżeczka
  • gold syrop - 175 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • śmietana 30 % - 125 mililitrów
  • ekstrakt z wanilii - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone na grubo daktyle gotujemy na ogniu z przygotowaną wcześniej herbatą przez ok. 1 minutę (do zmiękczenia).
  2. Miksujemy miękką Kasię z cukrem – na puszystą masę.
  3. Następnie wbijamy 1 jajko i stopniowo rozprowadzamy (ja miksowałam), potem drugie i trzecie.
  4. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
  5. Szybko łączymy przygotowaną masę z daktylami w herbacie!
  6. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką, dodajemy też proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw – ciasto powinno być lekko ciągnące (choć mi wyszło dość rzadkie;))
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. ok. 180 st. C) na ok. 40 minut.
  8. Wszystkie składniki do sosu toffi wrzucamy do garnka i gotujemy przez 5 minut (sos powinien lekko zgęstnieć). Moja rada: Ciasto jest bardzo słodkie - dlatego dla tych, którzy lubią mniej słodkie – proponuję użyć mniej cukru :)