Pieczone angielskie ziemniaki
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • duże ziemniaki - 4 sztuki
  • Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą - 0.5 opakowań
  • bulion warzywny - 400 mililitrów
  • gałązka rozmarynu - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • gęsta śmietana 30% - 5 łyżek
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Następnie przekrój wzdłuż na pół.
  2. Porządnie rozgrzej szeroki rondel (najlepiej teflonowy) i wlej oliwę. Połóż ziemniaki płaską stroną na patelnię i smaż kilka minut, aż powierzchnia zrobi się mocno rumiana.
  3. Teraz przekręć ziemniaki na drugą stronę, dodaj rozmaryn, świeże masło i poczekaj, aż się spieni.
  4. Dopraw ziemniaki pieprzem i przyprawą z opakowania Fix Knorr.
  5. Wlej bulion, tak aby sięgał do ¾ wysokości ziemniaków, ale nie zakrywał ich całkowicie. Delikatnie wymieszaj, umieść rondel w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu ziemniaki powinny mieć chrupiącą powierzchnię i miękki miąższ.
  6. Śmietanę wymieszaj z dipem czosnkowym z opakowania Fix Knorr. Gotowe ziemniaki podawaj z sosem oddzielnie.