Pieczone angielskie ziemniaki

24


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
duże ziemniaki4 sztuki
Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą0.5 opakowań
bulion warzywny400 mililitrów
gałązka rozmarynu2 sztuki
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 łyżeczka
gęsta śmietana 30%5 łyżek
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr1 opakowanie
masło2 łyżki
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Następnie przekrój wzdłuż na pół.
Krok 2
Porządnie rozgrzej szeroki rondel (najlepiej teflonowy) i wlej oliwę. Połóż ziemniaki płaską stroną na patelnię i smaż kilka minut, aż powierzchnia zrobi się mocno rumiana.
Krok 3
Teraz przekręć ziemniaki na drugą stronę, dodaj rozmaryn, świeże masło i poczekaj, aż się spieni.
Krok 4
Dopraw ziemniaki pieprzem i przyprawą z opakowania Fix Knorr.
Krok 5
Wlej bulion, tak aby sięgał do ¾ wysokości ziemniaków, ale nie zakrywał ich całkowicie. Delikatnie wymieszaj, umieść rondel w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu ziemniaki powinny mieć chrupiącą powierzchnię i miękki miąższ.
Krok 6
Śmietanę wymieszaj z dipem czosnkowym z opakowania Fix Knorr. Gotowe ziemniaki podawaj z sosem oddzielnie.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl