Anielska uczta
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 25 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mączka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • krem
  • jabłko - 1 kilogram
  • cukier - 0.5 szklanek
  • sok z jabłek - 0.5 szklanek
  • cynamon - 1 szczypta
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • masa śmietankowa
  • śmietany kremówki - 0.5 litrów
  • zagęszczacz do śmietany - 1 opakowanie
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • twarożek śmietankowy - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię roztopić, a gdy przestygnie, dodawać stopniowo resztę składników i ubijać. Upiec.
  2. Po wystygnięciu przekroić na dwie części.
  3. Warstwa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce, zasypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
  4. Odsączyć sok, w którym następnie rozpuścić budyń.
  5. Jabłka zalać rozpuszczonym budyniem i zagotować.
  6. Ostudzić.
  7. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubić z zagęszczaczem i cukrem na sztywno.
  8. Dodać 2 serki i delikatnie je wmiksować.
  9. Na pierwszą połowę ciasta wyłożyć warstwę jabłkową, na nią warstwę śmietanową i następnie przykryć drugą połową ciasta.
  10. Wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą masy śmietanowej i zetrzeć na nią czekoladę.