Anielska uczta

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko4 sztuki
mąka25 dekagramów
cukier1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
proszek do pieczenia2 łyżeczki
mączka ziemniaczana2 łyżeczki
Krem:
jabłko1 kilogram
cukier0.5 szklanek
sok z jabłek0.5 szklanek
cynamon1 szczypta
budyń śmietankowy1 opakowanie
Masa śmietankowa:
śmietany kremówki0.5 litrów
zagęszczacz do śmietany1 opakowanie
cukier puder0.5 szklanek
twarożek śmietankowy20 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Kasię roztopić, a gdy przestygnie, dodawać stopniowo resztę składników i ubijać. Upiec.
Krok 2
Po wystygnięciu przekroić na dwie części.
Krok 3
Warstwa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce, zasypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Krok 4
Odsączyć sok, w którym następnie rozpuścić budyń.
Krok 5
Jabłka zalać rozpuszczonym budyniem i zagotować.
Krok 6
Ostudzić.
Krok 7
Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubić z zagęszczaczem i cukrem na sztywno.
Krok 8
Dodać 2 serki i delikatnie je wmiksować.
Krok 9
Na pierwszą połowę ciasta wyłożyć warstwę jabłkową, na nią warstwę śmietanową i następnie przykryć drugą połową ciasta.
Krok 10
Wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą masy śmietanowej i zetrzeć na nią czekoladę.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl