Antrykot wołowy po amerykańsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • stek wołowy z antrykotu - 4 sztuki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • musztarda Dijon - 1 łyżka
  • sos worcester - 1 łyżka
  • oliwa - 4 łyżki
  • świeży rozmaryn gałązki - 4 sztuki
  • duże ziemniaki - 5 sztuk
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • sól
  • olej - 150 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Steki skrop oliwą z oliwek, natrzyj musztardą i sosem Worcester.
  2. Następnie posyp przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut, aby mięso lekko się zamarynowało.
  3. Mięso smaż na średnio rozgrzanym grillu po 6-8 minut z każdej strony. Jeśli lubisz wołowinę mniej lub bardziej krwistą dostosuj czas smażenia do własnych upodobań.
  4. Ziemniaki dokładnie umyj, następnie ugotuj w mundurkach tak, aby były półsurowe.
  5. Następnie wystudź i pokrój w cząstki, księżyce.
  6. Ziemniaki smaż na oleju, aż zrobią się chrupiące. Dopraw je solą, pieprzem cayenne i posiekanym rozmarynem. Mięso podawaj wraz z ziemniakami natychmiast po przygotowaniu.