Apetyczne empanady z kurczakiem

0


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
woda0.3 szklanek
ziele angielskie2 ziarna
pierś z kurczaka 350 gramów
pieprz1 szczypta
jajko1 sztuka
sól1 szczypta
cynamon1 szczypta
mąka3 szklanki
masło50 gramów
ocet1 łyżeczka
oliwa2 łyżki
czosnek ząbki 6 sztuk
smalec50 gramów
białko 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek obierz i posiekaj drobno. Połowę wymieszaj z przesianą przez sito mąką, pokrojonym w kostkę masłem i smalcem.
Krok 2
Osobno wymieszaj jajko, ocet i wodę, dodaj łyżeczkę soli i przelej masę do mąki. Zagnieć na jednolite ciasto.
Krok 3
Pozostały czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie razem z posiekaną cebulą.
Krok 4
Dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż na złoty kolor. Dopraw. Możesz chwilę poddusić. Ostudź.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj krążki, na każdy nakładaj odrobinę farszu i zlep tak jak pierogi.
Krok 6
Układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce, ale nie płasko, tylko tak aby falbanka była na górze. Posmaruj rozbełtanym białkiem i piecz na złoty kolor przez ok. 20-25 minut.
Krok 7
Podawaj na gorąco.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl