Apetyczne empanady z kurczakiem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • woda - 0.3 szklanek
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • pierś z kurczaka - 350 gramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • cynamon - 1 szczypta
  • mąka - 3 szklanki
  • masło - 50 gramów
  • ocet - 1 łyżeczka
  • oliwa - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 6 sztuk
  • smalec - 50 gramów
  • białko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Połowę wymieszaj z przesianą przez sito mąką, pokrojonym w kostkę masłem i smalcem.
  2. Osobno wymieszaj jajko, ocet i wodę, dodaj łyżeczkę soli i przelej masę do mąki. Zagnieć na jednolite ciasto.
  3. Pozostały czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie razem z posiekaną cebulą.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż na złoty kolor. Dopraw. Możesz chwilę poddusić. Ostudź.
  5. Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj krążki, na każdy nakładaj odrobinę farszu i zlep tak jak pierogi.
  6. Układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce, ale nie płasko, tylko tak aby falbanka była na górze. Posmaruj rozbełtanym białkiem i piecz na złoty kolor przez ok. 20-25 minut.
  7. Podawaj na gorąco.