Przygotowanie |
Krok 1 |
Czosnek obierz i posiekaj drobno. Połowę wymieszaj z przesianą przez sito mąką, pokrojonym w kostkę masłem i smalcem. |
Krok 2 |
Osobno wymieszaj jajko, ocet i wodę, dodaj łyżeczkę soli i przelej masę do mąki. Zagnieć na jednolite ciasto. |
Krok 3 |
Pozostały czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie razem z posiekaną cebulą. |
Krok 4 |
Dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż na złoty kolor. Dopraw. Możesz chwilę poddusić. Ostudź. |
Krok 5 |
Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj krążki, na każdy nakładaj odrobinę farszu i zlep tak jak pierogi. |
Krok 6 |
Układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce, ale nie płasko, tylko tak aby falbanka była na górze. Posmaruj rozbełtanym białkiem i piecz na złoty kolor przez ok. 20-25 minut. |
Krok 7 |
Podawaj na gorąco. |