Apetyczny karp na sposób żydowski

Składniki:

  • cebula - 4 sztuki
  • rodzynki - 50 gramów
  • goździki - 5 sztuk
  • ocet - 2 łyżki
  • karp - 1 kilogram
  • starta skórka z cytryny - 0.5 łyżeczek
  • jasne piwo - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszonego i oczyszczonego karpia umyj, podziel w dzwonka, skrop octem, natrzyj solą, pieprzem i zmiażdżonym goździkiem.
  2. Cebulę potnij w plastry i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, podlej piwem, włóż dzwonka i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
  3. Osącz, przełóż rybę na półmisek, natomiast sos zagotuj razem z rodzynkami i skórką pomarańczową, odparuj część wody, w razie potrzeby zagęść.