|
Składniki | ||
cebula | 4 sztuki | |
rodzynki | 50 gramów | |
goździki | 5 sztuk | |
ocet | 2 łyżki | |
karp | 1 kilogram | |
starta skórka z cytryny | 0.5 łyżeczek | |
jasne piwo | 0.5 szklanek |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Wypatroszonego i oczyszczonego karpia umyj, podziel w dzwonka, skrop octem, natrzyj solą, pieprzem i zmiażdżonym goździkiem. |
Krok 2 |
Cebulę potnij w plastry i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, podlej piwem, włóż dzwonka i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. |
Krok 3 |
Osącz, przełóż rybę na półmisek, natomiast sos zagotuj razem z rodzynkami i skórką pomarańczową, odparuj część wody, w razie potrzeby zagęść. |
Autor: pasibrzuch |