Apetyczny karp na sposób żydowski

0


Średnie


0 min.


4 os.

Składniki
cebula4 sztuki
rodzynki50 gramów
goździki5 sztuk
ocet2 łyżki
karp1 kilogram
starta skórka z cytryny0.5 łyżeczek
jasne piwo0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Wypatroszonego i oczyszczonego karpia umyj, podziel w dzwonka, skrop octem, natrzyj solą, pieprzem i zmiażdżonym goździkiem.
Krok 2
Cebulę potnij w plastry i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, podlej piwem, włóż dzwonka i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 3
Osącz, przełóż rybę na półmisek, natomiast sos zagotuj razem z rodzynkami i skórką pomarańczową, odparuj część wody, w razie potrzeby zagęść.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl