| |||||||||
| Składniki | ||
| cebula | 4 sztuki | |
| rodzynki | 50 gramów | |
| goździki | 5 sztuk | |
| ocet | 2 łyżki | |
| karp | 1 kilogram | |
| starta skórka z cytryny | 0.5 łyżeczek | |
| jasne piwo | 0.5 szklanek |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Wypatroszonego i oczyszczonego karpia umyj, podziel w dzwonka, skrop octem, natrzyj solą, pieprzem i zmiażdżonym goździkiem. |
| Krok 2 |
| Cebulę potnij w plastry i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, podlej piwem, włóż dzwonka i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. |
| Krok 3 |
| Osącz, przełóż rybę na półmisek, natomiast sos zagotuj razem z rodzynkami i skórką pomarańczową, odparuj część wody, w razie potrzeby zagęść. |
| Autor: pasibrzuch |