Apetyczny mus z szynki

Składniki:

  • szynka konserwowa - 500 gramów
  • wytrawne czerwone wino - 70 mililitrów
  • śmietana kremówka - 200 mililitrów
  • pomidory - 200 gramów
  • żelatyna - 8 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 0.7 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę, a następnie przemiel przez maszynkę. Żelatynę rozpuść 1,2 szklanki gorące wody. Gdy przestygnie, połącz z winem i połowę przelej do szynki.
  2. Pomidory obierz ze skórek i wypestkuj, posiekaj w drobną kostkę.
  3. Utrzyj masło mikserem dodając stopniowo szynkę z żelatyną i kostkę pomidorową. Osobno ubij śmietanę, gdy będzie już sztywna połącz delikatnie obie masy i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  4. Pozostałą galaretkę przelej do foremek, zostaw odrobinę. Przełóż do środka mus szynkowy i zalej pozostałą częścią żelatyny. Odstaw apetyczny mus do lodówki na ok. 6-12 godzin. Tuż przed podaniem wyjmij z foremek na półmisek i ozdób natką pietruszki.