Apple Fritters - smażone krążki jabłek

Składniki:

  • jabłko - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • cynamon - 1 łyżka
  • cukier puder - 0.25 szklanek
  • roztopione masło - 2 łyżki
  • woda - 500 mililitrów
  • białka z jaj - 2 sztuki
  • cukier - 5 łyżek
  • mąka - 250 gramów
  • olej - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodaj 2 łyżki cukru, sól oraz stopione masło.
  2. Mieszaj i stopniowo dolewaj ciepłą wodę do momentu, gdy powstanie ciasto o konsystencji naleśnikowego. Odstaw na 2 godziny.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na krążki. Posyp 3 łyżkami cukru i odstaw.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Wszystko wymieszaj.
  5. Obtaczaj w cieście jabłka, po czym wrzucaj na gorący tłuszcz i smaż na złoto.
  6. Jabłka odsącz i posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawaj na ciepło.