Apple pie
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 170 gramów
  • mąka pszenna - 2.5 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 55 gramów
  • woda z kwiatu pomarańczy - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.33 szklanek
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • cynamon - 0.25 łyżeczek
  • mielone goździki - 0.25 łyżeczek
  • gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczek
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • skórka z 1 cytryny - 1 szczypta
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier brązowy - 0.33 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Okrągła forma do "pie" o ok. 25cm średnicy.
  2. Ciasto na pie wg Bajaderki: 2 1/2 szklanki mąki, 170 g zimnej Kasi pokrojonej w kostkę, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 55 g zimnej Kasi do pieczenia pokrojonej na kawałki, 1 jajko, lodowato zimna woda - około 3 łyżek.
  3. Nadzienie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki białego cukru, 1/3 szklanki cukru brązowego ciemnego, skórka otarta z 1/2 cytryny, po 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków, 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w dość cienkie plasterki, sok z 1/2 cytryny.
  4. Ciasto: Pierwsze 4 skladniki posiekać razem w malakserze, dodać shortening i posiekać, aż utworzą się grube grudki.
  5. Jajko rozbełtać z 2 łyżkami wody, dodać do ciasta - ubić, aż ciasto utworzy duże wilgotne kawałki, jeżeli potrzeba (ciasto jest za suche), dodać trochę pozostałej wody.
  6. Powstałą kulę podzielić na 2 części, rozpłaszczyć, zawinąć i schłodzić przynajmniej godzinę.
  7. Nadzienie: Mieszamy w dużej misce 4 pierwsze skladniki i przyprawy.
  8. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z sypkimi składnikami w misce.
  9. Wylepiamy formę do pie 1/2 rozwałkowanego ciasta.
  10. Nakładamy na nie wymieszane skladniki nadzienia i przykrywamy "siatką" z reszty ciasta.
  11. Dokładnie zlepiamy brzegi.
  12. Pieczemy 50 min. do 1 godz. w 190 stopniach. Możemy również przykryć pie pełnym płatem kruchego ciasta.
  13. Po zlepieniu brzegów trzeba w kilku miejscach naciąć wierzch, żeby para miała którędy uciec w czasie pieczenia.