Aromatyczna pieczona gęś
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udko z gęsi - 4 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • jabłka - 2 sztuki
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wetrzyj Przyprawę do kurczaka Knorr w udka z gęsi. Posyp majerankiem. Umieść udka z gęsi w dużym naczyniu do pieczenia i piecz je przez 30 min. W międzyczasie pokrój jabłka w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Obtocz jabłka w cynamonie i gałce muszkatołowej.
  2. Dodaj jabłka do piekącego się dania po 30 minutach. Piecz przez kolejne 60 min. Wyciągnij z piekarnika. Wyciągnij udka. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 min.
  3. W międzyczasie wymieszaj sos z pieczeni z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj udka z gęsi w sosie z gotowanymi ziemniakami i buraczkami.