Aromatyczna ryba w kokosowym mleku

Składniki:

  • filety dowolnej ryby - 50 dekagramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • łagodna pasta curry - 1 łyżka
  • kminek - 0.5 łyżeczek
  • pomidor - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 250 mililitrów
  • czarna gorczyca - 0.5 łyżek
  • sok z połowy cytryny
  • posiekana kolendra - 1 łyżka
  • starty imbir - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Opłukane filety pokrój na kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz Delikatem Knorr. Posyp imbirem i kurkumą, po czym odstaw na około 15 minut.
  2. Do rozgrzanego garnka z olejem wrzuć gorczycę i kminek i smaż około 2 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory, pastę curry i cukier.
  3. Po wymieszaniu dolej mleko kokosowe. Całość gotuj około 3 minuty
  4. Następnie dodaj pokrojone kawałki ryby, dolej 150 ml wody, gotuj pod przykryciem 10 minut. Gotując rybę należy ją co jakiś czas obrócić. Posyp kolendrą. Można podawać z ryżem.
  5. Pomidora sparz, i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.