PRZEPISY.PL

Aromatyczne faszerowane bakłażany

  • 60
  • 5
  • Średnie
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mielone mięso 0.5 kg
  • bakłażan4 szt
  • cebula2 szt
  • pomidory2 szt
  • natka pietruszki1 pęczek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa6 łyżek
    • Krok 1

      Bakłażany umyj, odetnij końcówki i rozetnij na połówki. Oprósz obficie solą i odstaw, aż puści sok.
    • Krok 2

      W międzyczasie obierz cebule i pomidory i pokrój w drobną kostkę. Posiekane cebule podsmaż na tłuszczu i dodaj mięso mielone. Gdy będzie już złote, dodaj pomidory, posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podlej odrobina wody i duś do jej wygotowania.
    • Krok 3

      Bakłażany osusz papierowym ręcznikiem i wydrąż miąższ. Pokrój go nożem i dorzuć do duszącego się farszu mięsno-warzywnego.
    • Krok 4

      Przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone bakłażany i skrop obficie oliwą.
    • Krok 5

      Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem i przełóż do niego nadziane łódeczki. Aromatyczne nadziewane bakłażany zapiekaj przez ok.20-30 minut w temperaturze 180-200stopni.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    505
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    73
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie
    220
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe
    186
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe