Dodaj do ksiązki kucharskiej Aromatyczne faszerowane bakłażany

Aromatyczne faszerowane bakłażany

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób średnie Autor: przepisy.pl

Aromatyczne faszerowane bakłażany - składniki:

  • mielone mięso - 0.5 kilograma
  • bakłażan - 4 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • pomidory - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa - 6 łyżek

Aromatyczne faszerowane bakłażany - Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj, odetnij końcówki i rozetnij na połówki. Oprósz obficie solą i odstaw, aż puści sok.
  2. W międzyczasie obierz cebule i pomidory i pokrój w drobną kostkę. Posiekane cebule podsmaż na tłuszczu i dodaj mięso mielone. Gdy będzie już złote, dodaj pomidory, posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podlej odrobina wody i duś do jej wygotowania.
  3. Bakłażany osusz papierowym ręcznikiem i wydrąż miąższ. Pokrój go nożem i dorzuć do duszącego się farszu mięsno-warzywnego.
  4. Przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone bakłażany i skrop obficie oliwą.
  5. Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem i przełóż do niego nadziane łódeczki. Aromatyczne nadziewane bakłażany zapiekaj przez ok.20-30 minut w temperaturze 180-200stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

AROMATYCZNE FASZEROWANE BAKŁAŻANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bakłażany umyj, odetnij końcówki i rozetnij na połówki. Oprósz obficie solą i odstaw, aż puści sok.

2

W międzyczasie obierz cebule i pomidory i pokrój w drobną kostkę. Posiekane cebule podsmaż na tłuszczu i dodaj mięso mielone. Gdy będzie już złote, dodaj pomidory, posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podlej odrobina wody i duś do jej wygotowania.

3

Bakłażany osusz papierowym ręcznikiem i wydrąż miąższ. Pokrój go nożem i dorzuć do duszącego się farszu mięsno-warzywnego.

4

Przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone bakłażany i skrop obficie oliwą.

5

Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem i przełóż do niego nadziane łódeczki. Aromatyczne nadziewane bakłażany zapiekaj przez ok.20-30 minut w temperaturze 180-200stopni.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Spaghetti Bolognese, Fasolka szparagowa z boczkiem w kremowo-serowym sosem , Ziemniaki w koszulce z boczku, Spaghetti z sosem pomidorowym, Tagiatelle quatro fromaggi z wędzonym łososiem, świeża mięta, Zapiekanka z mięsem, Kurczak w białym winie, Przepis z filo, Racuchy z pomarańczą i jabłkami , Przepis z farsz do kurczaka, Krupnik, Grillowana karkówka z chilli i kolendrą, Sałatka z kapusty pekińskiej , Placki, Spaghetti bolognese z kurczakiem , Twaróg ze szczypiorkiem, Makaron w sosie pomidorowym z ziołami , Tłusty czwartek, Bigos, Przepis z salatka KURCZAKIEM, gotowana papryka, Przepis z sałatki bezmięsne, Przepis z obiad na s, Przepis z zapiekanki z piersi z kurczaka, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Ryż smażony z warzywami, Sałatka Nicejska, Rosół, Sałatka Gyros, Sałatka z bobu, Gołąbki, przepis na kurczaka w całości, Aromatyczna zupa z cukinii, Przepis z pierogi-ruskie, Przepis z makarony z warzywami, Tortino di carciofi, Szaszłyki z kurczaka na grilla , Pierś z kurczaka zapiekana z porem i serem, Indyk, Przepis z surowy boczek, Grillowany kurczak w sezamie , Soczysty kurczak z grilla z cebulką , ziemniaki w soli, Sałatka Nicejska, Dania z makaronem, obiad biały ser, Pierniczki Choinkowe, Potrawy wigilijne, Zupa cebulowa, Gazpacho z krewetkami i awokado , makaron chiński z kurczakiem, Gulasz, Sałatka gyros warstwowa, świeży tuńczyk, obiad wegetarianski, Przepis z sałatka z serem camembert, Sałatka krakowska , Zupa pieczarkowa, Przepis z roladki z kurczaka ze szpinakiem, Gulasz, Ryż smażony z warzywami, Przepis z nowa kapusta gotowanie, Masa kokosowa