Aromatyczne szaszłyki karnawałowe
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • karkówka bez kości - 500 gramów
  • filety z kurczaka - 100 gramów
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • świeży rozmaryn gałązki - 6 sztuk
  • paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i grzybami - 6 sztuk
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pieczarki - 20 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • boczek - plasterki - 75 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę zmielić z kurczakiem, czosnkiem w mini kosteczkach, Delikatem, 2 łyżkami świeżych listków rozmarynu i pieprzem. Uformować małe kuleczki, obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej.
  2. Z ciasta krucho-drożdżowego (ok. 100 g) przygotować płaskie placuszki. Ułożyć na każdym 1 łyżeczkę doprawionego farszu - uformować pasztecik.
  3. Gałązki rozmarynu obrać z listków, zostawiając kilka ostatnich.
  4. Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki z plasterki, cebulę w ćwiartki (rozdzielić piórka).
  5. Szaszłyki: kolejno nabijać na rozmarynowe gałązki: paprykę, pieczarkę, mięsną kulkę, białą cebulę, plasterek boczku, mięsną kulkę, czerwoną cebulę, pasztecik, czerwoną cebulę, mięsną kulkę, boczek, białą cebulę, mięsną kulkę, pieczarkę. WSKAZÓWKA: jeżeli mamy zbyt krótkie gałązki, można je przedłużyć wykałaczkami do szaszłyków.
  6. Brytfankę wysmarować oliwą, ułożyć na niej szaszłyki. Zapiekać w piekarniku (funkcja grill + śr. stopień grzania) przez ok. 20-25 min. co jakiś czas smarując pędzelkiem zamoczonym w oliwie.