Aromatyczne szaszłyki karnawałowe

0


Średnie


30 min.


6 os.

Składniki
karkówka bez kości500 gramów
filety z kurczaka100 gramów
pieprz1 łyżeczka
świeży rozmaryn gałązki6 sztuk
paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i grzybami6 sztuk
papryka czerwona1 sztuka
pieczarki20 dekagramów
cebula1 sztuka
cebula czerwona1 sztuka
boczek - plasterki75 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Karkówkę zmielić z kurczakiem, czosnkiem w mini kosteczkach, Delikatem, 2 łyżkami świeżych listków rozmarynu i pieprzem. Uformować małe kuleczki, obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej.
Krok 2
Z ciasta krucho-drożdżowego (ok. 100 g) przygotować płaskie placuszki. Ułożyć na każdym 1 łyżeczkę doprawionego farszu - uformować pasztecik.
Krok 3
Gałązki rozmarynu obrać z listków, zostawiając kilka ostatnich.
Krok 4
Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki z plasterki, cebulę w ćwiartki (rozdzielić piórka).
Krok 5
Szaszłyki: kolejno nabijać na rozmarynowe gałązki: paprykę, pieczarkę, mięsną kulkę, białą cebulę, plasterek boczku, mięsną kulkę, czerwoną cebulę, pasztecik, czerwoną cebulę, mięsną kulkę, boczek, białą cebulę, mięsną kulkę, pieczarkę. WSKAZÓWKA: jeżeli mamy zbyt krótkie gałązki, można je przedłużyć wykałaczkami do szaszłyków.
Krok 6
Brytfankę wysmarować oliwą, ułożyć na niej szaszłyki. Zapiekać w piekarniku (funkcja grill + śr. stopień grzania) przez ok. 20-25 min. co jakiś czas smarując pędzelkiem zamoczonym w oliwie.
Autor: magnolia0joaskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl