Aromatyczne tagliatelle z parmezanem

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • pomidory - 200 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • oregano - 1 łyżka
  • kapary - 40 gramów
  • masło - 100 gramów
  • bazylia - 1 łyżka
  • parmezan starty - 100 gramów
  • oliwki czarne - 50 gramów
  • makaron tagliatelle - 400 gramów
  • oliwki zielone - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Masło wymieszaj z ziołami, zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki.
  2. Sparz pomidory, obierz ze skórek, usuń pestki i pokrój na małe kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pomidory, oliwki, kapary oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj 15 minut.
  4. Makaron tagliatelle ugotuj al dente i dodaj do sosu.
  5. Dodaj masło z ziołami. Posyp oregano i bazylią.