Aromatyczne zapiekane bakłażany

Składniki:

  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • bakłażan - 4 sztuki
  • białe wytrawne wino - 100 mililitrów
  • bekon - 8 plastrów
  • ostry żółty ser - 8 plastrów
  • szynka westfalska - 8 plastrów

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj dokładnie i osusz. Odetnij końcówki i w każdym zrób 6 dosyć głębokich nacięć.
  2. Oprósz solą, odstaw na 30 minut by puściły sok.
  3. Osusz i w każde nacięcie wkładaj naprzemiennie po jednym plasterku szynki, bekonu i sera.
  4. Przełóż nadziane bakłażany do wysmarowanej tłuszczem formy, skrop oliwą, oprósz pieprzem i polej po wierzchu białym, wytrawnym winem.
  5. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagranym do 180 stopni, uważając aby potrawa się nie przypaliła.