|
Składniki | ||
kapusta kiszona | 750 gramów | |
włoszczyzna | 1 pęczek | |
pieprz | 15 ziaren | |
ziele angielskie | 6 ziaren | |
liść laurowy | 3 sztuki | |
jałowiec | 8 ziaren | |
koper | 1 łyżka | |
ziemniaki | 1 kilogram | |
koncentrat pomidorowy | 1 łyżka | |
woda | 5 litrów | |
Delikat przyprawa w płynie Knorr | 1 łyżka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Kapustę kroimy i gotujemy ok. 40 minut w 2 litrach wody z dodatkiem jałowca i nasion kopru. |
Krok 2 |
W tym samym czasie przygotowujemy bulion: w 3 l wody gotujemy kość schabową oraz włoszczyznę z pozostałymi przyprawami. |
Krok 3 |
W przecedzonym bulionie gotujemy 20 minut ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Następnie łączymy bulion z ziemniakami z kapustą i wywarem. |
Krok 4 |
Dodajemy po łyżce koncentratu pomidorowego i Delikatu Knorr w płynie. Gotowe! |
Autor: Anna Włodarczyk |