Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • kapusta kiszona - 750 gramów
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • pieprz - 15 ziaren
  • ziele angielskie - 6 ziaren
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • jałowiec - 8 ziaren
  • koper - 1 łyżka
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • woda - 5 litrów
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kroimy i gotujemy ok. 40 minut w 2 litrach wody z dodatkiem jałowca i nasion kopru.
  2. W tym samym czasie przygotowujemy bulion: w 3 l wody gotujemy kość schabową oraz włoszczyznę z pozostałymi przyprawami.
  3. W przecedzonym bulionie gotujemy 20 minut ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Następnie łączymy bulion z ziemniakami z kapustą i wywarem.
  4. Dodajemy po łyżce koncentratu pomidorowego i Delikatu Knorr w płynie. Gotowe!