| |||||||||
| Składniki | ||
| kapusta kiszona | 750 gramów | |
| włoszczyzna | 1 pęczek | |
| pieprz | 15 ziaren | |
| ziele angielskie | 6 ziaren | |
| liść laurowy | 3 sztuki | |
| jałowiec | 8 ziaren | |
| koper | 1 łyżka | |
| ziemniaki | 1 kilogram | |
| koncentrat pomidorowy | 1 łyżka | |
| woda | 5 litrów | |
| Delikat przyprawa w płynie Knorr | 1 łyżka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kapustę kroimy i gotujemy ok. 40 minut w 2 litrach wody z dodatkiem jałowca i nasion kopru. |
| Krok 2 |
| W tym samym czasie przygotowujemy bulion: w 3 l wody gotujemy kość schabową oraz włoszczyznę z pozostałymi przyprawami. |
| Krok 3 |
| W przecedzonym bulionie gotujemy 20 minut ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Następnie łączymy bulion z ziemniakami z kapustą i wywarem. |
| Krok 4 |
| Dodajemy po łyżce koncentratu pomidorowego i Delikatu Knorr w płynie. Gotowe! |
| Autor: Anna Włodarczyk |