Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami

62


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
dojrzałe awokado2 sztuki
Majonez Hellmann’s Original3 łyżki
śledzie Matjas150 gramów
kapary2 łyżki
musztarda francuska1 łyżeczka
czerwona cebula1 sztuka
natka pietruszki0.5 pęczków
sok z cytryny1 łyżeczka
cytryna cała (do dekoracji)1 sztuka
świeżo mielony czarny pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Śledzie namocz w zimnej wodzie, zmieniając ją dwa razy. Następnie osusz filety na papierowym ręczniku i pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Majonez przełóż do miseczki, połącz z kaparami, musztardą, połową cebuli, posiekaną natką oraz sokiem z cytryny. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem i wymieszaj.
Krok 3
Awokado przekrój na dwie połówki, używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz. Nóż wbij ostrożnie w pestkę, przekręć lekko i wyjmij. Stołową łyżką wydrąż połowę miąższu, pokrój na drobną kostkę i dodaj do miseczki.
Krok 4
Przygotowany majonez połącz i wymieszaj ze śledziami, a następnie napełnij powstałą pastą połówki awokado. Każdą porcję posyp pozostałą pokrojoną cebulą, oprósz delikatnie pieprzem i udekoruj cząstkami cytryny oraz listkami pietruszki. Tak przygotowane awokado ze śledziami podawaj najlepiej schłodzone.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl