Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dojrzałe awokado - 2 sztuki
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 3 łyżki
  • śledzie Matjas - 150 gramów
  • kapary - 2 łyżki
  • musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • cytryna cała (do dekoracji) - 1 sztuka
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie, zmieniając ją dwa razy. Następnie osusz filety na papierowym ręczniku i pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
  2. Majonez przełóż do miseczki, połącz z kaparami, musztardą, połową cebuli, posiekaną natką oraz sokiem z cytryny. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem i wymieszaj.
  3. Awokado przekrój na dwie połówki, używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz. Nóż wbij ostrożnie w pestkę, przekręć lekko i wyjmij. Stołową łyżką wydrąż połowę miąższu, pokrój na drobną kostkę i dodaj do miseczki.
  4. Przygotowany majonez połącz i wymieszaj ze śledziami, a następnie napełnij powstałą pastą połówki awokado. Każdą porcję posyp pozostałą pokrojoną cebulą, oprósz delikatnie pieprzem i udekoruj cząstkami cytryny oraz listkami pietruszki. Tak przygotowane awokado ze śledziami podawaj najlepiej schłodzone.