Awokado nadziewane tuńczykiem z ryżem. Sałatka z różnych papryk

0


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
awokado200 gramów
tuńczyk z puszki w sosie własnym200 gramów
mała łodyga selera4 sztuki
mała cebulka szalotka1 sztuka
oliwki czarne marynowane20 sztuk
jogurt naturalny 0% tłuszczu80 gramów
ryż basmati (suchy)120 gramów
Sałatka:
papryka zielona1.33 sztuk
papryka żółta1.33 sztuk
papryka czerwona1.33 sztuk
natka pietruszki (posiekana)4 łyżki
oliwa z oliwek4 łyżeczki
sok z cytryny4 łyżki
świeże oregano1 szczypta
świeża kolendra1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
Nać selera umyć i drobno pokroić.
Krok 3
Awokado wyjąć ze skórki (nie naruszając jej). Dodać odrobinę cytryny i rozgnieść widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka. Następnie dodać selera, posiekane oliwki, posiekaną cebulkę, ugotowany ryż i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do skórki po awokado. Całość posypać natką pietruszki.
Krok 4
Papryki drobno pokroić (według uznania). Dodać oliwę, sok z cytryny i zioła. Dokładnie wymieszać.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl