Awokado nadziewane tuńczykiem z ryżem. Sałatka z różnych papryk
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • awokado - 200 gramów
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym - 200 gramów
  • mała łodyga selera - 4 sztuki
  • mała cebulka szalotka - 1 sztuka
  • oliwki czarne marynowane - 20 sztuk
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu - 80 gramów
  • ryż basmati (suchy) - 120 gramów
  • sałatka
  • papryka zielona - 1.33 sztuk
  • papryka żółta - 1.33 sztuk
  • papryka czerwona - 1.33 sztuk
  • natka pietruszki (posiekana) - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżeczki
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • świeże oregano - 1 szczypta
  • świeża kolendra - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Nać selera umyć i drobno pokroić.
  3. Awokado wyjąć ze skórki (nie naruszając jej). Dodać odrobinę cytryny i rozgnieść widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka. Następnie dodać selera, posiekane oliwki, posiekaną cebulkę, ugotowany ryż i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do skórki po awokado. Całość posypać natką pietruszki.
  4. Papryki drobno pokroić (według uznania). Dodać oliwę, sok z cytryny i zioła. Dokładnie wymieszać.