Sałatka z awokado
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dojrzałe awokado - 1 sztuka
  • soczyste jabłko - 0.5 sztuk
  • duży ogórek - 1 sztuka
  • olej z pestek winogron - 4 łyżki
  • woda - 2 łyżki
  • koper pokrojony - 3 łyżki
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Obrać jabłko , usunąć gniazdo nasienne - pokroić w cienkie plasterki. Ogórek umyć i również pokroić w cienkie plasterki. Z awokado usunąć pestkę i zdjąć skórkę. Jeśli awokado jest dobrze dojrzałe to po naciśnięciu miąższ łatwo odejdzie od skórki. Wg upodobania albo pokroić awokado w kostkę albo pokroić w paski.
  2. Olej wymieszać z wodą i Sosem do mizerii .
  3. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki dodając koper. Polać sosem. Sałatka może być dodatkiem do pieczonych na grillu mięs stanowić bazę do innych sałatek - np. można dodać do niej pokrojony w kostkę ser pleśniowy.