Azjatycki kurczak z warzywami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • bulion drobiowy - 1 szklanka
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • świeży imbir - 1 łyżeczka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sól do smaku
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w paski. W miseczce wymieszaj z przyprawą Knorr, mąką ziemniaczaną oraz imbirem.
  2. Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Czosnek posiekaj drobno.
  3. Na rozgrzanej patelni, na oliwie, przesmaż zamarynowanego kurczaka. W następnej kolejności dodaj rozdrobnione warzywa oraz czosnek. Dodaj olej sezamowy i smaż chwilę na dużym ogniu.
  4. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gdy powstały sos zgęstnieje, potrawa jest gotowa. Podawaj z ryżem i listkami kolendry.