Azjatyckie pierożki
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 sztuka
  • Sos Hellmann's Garlic & Herb - 8 łyżek
  • mięso z kurczaka z rosołu - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • papryka żółta - 0.5 sztuk
  • kawałek imbiru - 1 sztuka
  • tofu - 30 gramów
  • kolendra - 0.5 pęczków
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • sezam - 1 łyżka
  • oliwa - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka porwij na mniejsze kawałki i posiekaj drobno, cebulę oraz papryki pokrój w drobną kosteczkę. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a sezam upraż na suchej patelni. Imbir posiekaj.
  2. Rozgrzej patelnię wraz z oliwą, przesmaż cebulę, imbir oraz paprykę, następnie dodaj mięso z kurczaka i smaż chwilę. Dopraw do smaku sezamowym olejem, sosem sojowym oraz chilli. Na koniec dodaj starte tofu, posiekaną kolendrę oraz sezam i wymieszaj. Gotowy farsz wystudź.
  3. Ciasto rozłóż na desce i pokrój w równe kwadraty o boku 10x10 cm. Każdy kwadrat posmaruj niewielką ilością sosu Hellmann’s, następnie nałóż łyżeczkę farszu. Wszystkie rogi kwadratu ściągnij do siebie i dokładnie sklej brzegi ciasta.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajko rozkłóć w miseczce, a następnie posmaruj lub pierożki zanurz w jajku.
  5. Pierożki ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i piecz do momentu, gdy będą złociste. Podawaj z pozostałym sosem Hellmann’s.