Azjatyckie pierożki

1


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
ciasto francuskie1 sztuka
Sos Hellmann's Garlic & Herb8 łyżek
mięso z kurczaka z rosołu1 sztuka
cebula1 sztuka
papryka czerwona0.5 sztuk
papryka żółta0.5 sztuk
kawałek imbiru1 sztuka
tofu30 gramów
kolendra0.5 pęczków
sos sojowy2 łyżki
olej sezamowy1 łyżka
Chili z Indii Knorr0.5 łyżeczek
sezam1 łyżka
oliwa3 łyżki
jajko1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso z kurczaka porwij na mniejsze kawałki i posiekaj drobno, cebulę oraz papryki pokrój w drobną kosteczkę. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a sezam upraż na suchej patelni. Imbir posiekaj.
Krok 2
Rozgrzej patelnię wraz z oliwą, przesmaż cebulę, imbir oraz paprykę, następnie dodaj mięso z kurczaka i smaż chwilę. Dopraw do smaku sezamowym olejem, sosem sojowym oraz chilli. Na koniec dodaj starte tofu, posiekaną kolendrę oraz sezam i wymieszaj. Gotowy farsz wystudź.
Krok 3
Ciasto rozłóż na desce i pokrój w równe kwadraty o boku 10x10 cm. Każdy kwadrat posmaruj niewielką ilością sosu Hellmann’s, następnie nałóż łyżeczkę farszu. Wszystkie rogi kwadratu ściągnij do siebie i dokładnie sklej brzegi ciasta.
Krok 4
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajko rozkłóć w miseczce, a następnie posmaruj lub pierożki zanurz w jajku.
Krok 5
Pierożki ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i piecz do momentu, gdy będą złociste. Podawaj z pozostałym sosem Hellmann’s.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl