Azjatyckie pierożki

5


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
ciasto francuskie1 sztuka
Sos Hellmann's Garlic & Herb8 łyżek
mięso z kurczaka z rosołu1 sztuka
cebula1 sztuka
papryka czerwona0.5 sztuk
papryka żółta0.5 sztuk
kawałek imbiru1 sztuka
tofu30 gramów
kolendra0.5 pęczków
sos sojowy2 łyżki
olej sezamowy1 łyżka
chili mielone0.5 łyżeczek
sezam1 łyżka
oliwa3 łyżki
jajko1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso z kurczaka do pierożków azjatyckich porwij na mniejsze kawałki i drobno posiekaj., Cebulę oraz papryki pokrój w drobną kostkę. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a sezam upraż na suchej patelni. Imbir posiekaj.
Krok 2
Rozgrzej patelnię wraz z oliwą, przesmaż cebulę, imbir oraz paprykę, następnie dodaj mięso z kurczaka i smaż chwilę. Dopraw do smaku sezamowym olejem, sosem sojowym oraz chilli. Na koniec dodaj starte tofu, posiekaną kolendrę oraz sezam i wymieszaj. Gotowy farsz do pierożków azjatyckich wystudź.
Krok 3
Ciasto rozłóż na desce i pokrój w równe kwadraty o boku 10x10 cm. Każdy kwadrat posmaruj niewielką ilością sosu Hellmann’s, następnie nałóż łyżeczkę farszu. Wszystkie rogi kwadratu ściągnij do siebie i dokładnie sklej brzegi ciasta.
Krok 4
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajko rozkłóć w miseczce, a następnie posmaruj lub zanurz pierożki azjatyckie w jajku.
Krok 5
Pierożki azjatyckie ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz do momentu, gdy będą złociste. Podawaj z pozostałym sosem Hellmann’s.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl