Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowina np. rostbef - 500 gramów
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
  • szparagi świeże - 1 pęczek
  • czosnek posiekany, ząbek - 1 sztuka
  • imbir świeży posiekany - 0.5 łyżeczek
  • szczypior - 1 pęczek
  • sezam - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w paski i wymieszaj dokładnie z olejem sezamowym, posiekanym czosnkiem i imbirem. Szparagi pokrój w 5 cm kawałki pod skosem i sparz krótko we wrzącej wodzie.
  2. Fix Knorr rozmieszaj z 300 ml wody i zagotuj.
  3. Mięso przesmaż na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej jeśli masz wok’a) z olejem, dodaj szparagi oraz przygotowany sos, który nada daniu orientalny smak. Całość zagotuj.
  4. Sezam upraż na rozgrzanej suchej patelni. Zieloną część dymki pokrój ostrym nożem w małe kawałki pod skosem.
  5. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp sezamem oraz pokrojonym szczypiorem. Podawaj z ryżem.