Baba cytrynowa

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
jajko4 sztuki
cukier1 szklanka
mąka pszenna1 szklanka
mąka ziemniaczana0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
skórki z cytryny1 sztuka
sok z cytryny1 sztuka
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
ekstrakt waniliowy1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru.
Krok 2
Dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
Na końcu wlewać powoli niezbyt gorącą Kasię, dodać sok i skórkę z cytryny.
Krok 4
Wymieszać delikatnie i wylać ciasto do okrągłej foremki.
Krok 5
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 55-60 minut.
Krok 6
Po upieczeniu jeszcze można ew. ciepłą babę polukrować.
Krok 7
Sok z cytryny i cukier puder wymieszać tak, by powstała dość gęsta, ale lejąca się masa. Można ponakłuwać ciasto dla lepszego efektu, lukier wpłynie wtedy do środka ciasta.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl