Baba cytrynowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • skórki z cytryny - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • ekstrakt waniliowy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru.
  2. Dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Na końcu wlewać powoli niezbyt gorącą Kasię, dodać sok i skórkę z cytryny.
  4. Wymieszać delikatnie i wylać ciasto do okrągłej foremki.
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 55-60 minut.
  6. Po upieczeniu jeszcze można ew. ciepłą babę polukrować.
  7. Sok z cytryny i cukier puder wymieszać tak, by powstała dość gęsta, ale lejąca się masa. Można ponakłuwać ciasto dla lepszego efektu, lukier wpłynie wtedy do środka ciasta.