Baba drożdżowa z żurawiną
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

  • mąka - 50 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier - 15 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 5 sztuk
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko - 0.75 szklanek
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • żurawina w cukrze - 5 dekagramów
  • sól - 1 unit
  • aromat waniliowy - 1 unit
  • lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z części mleka, mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, jajo, szczyptę soli oraz aromat i bardzo starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną Kasię.
  2. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, a gdy dwukrotnie powiększy swą objętość, dodać 5 dag żurawiny i rodzynki.
  3. Przełożyć do wysmarowanej Kasią formy.
  4. Gdy ciasto ponownie podrośnie, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i upiec.
  5. Babę można oblać dowolnym lukrem i udekorować pozostałymi owocami żurawiny.