Baba makowa
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C
  • forma na babkę 24 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • cukier waniliowy - 16 gramów
  • jajka - 6 sztuk
  • mąka - 500 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • gotowa masa makowa - 0.5 puszek
  • mleko - 0.5 szklanek
  • rodzynki - 50 gramów
  • skórka pomarańczowa - 50 gramów
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Do masy margarynowej dodać jaja, utrzeć na gładko. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładką masę.
  3. Masę makową zalać ciepłym mlekiem.
  4. Do masy margarynowej dodać masę makową z mlekiem, bakalie oraz aromat waniliowy, wymieszać.
  5. Formę do baby o śr. 24 cm posmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut. Sprawdzać patyczkiem do szaszłyków ciasto jest gotowe gdy patyczek jest suchy.