Babeczka cytrynowa
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cytryna - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • olejek cytrynowy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami .
  2. Białka ubić na pianę.
  3. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, sok z 1/2 cytryny i kilka kropli aromatu cytrynowego, utrzeć.
  4. Na koniec ucierania dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  5. Tak przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczonej Kasią i wysypanej bułką tartą formy i piec.